Opatrenia štátu v boji proti terorizmu

V dejinách ľudstva a sveta, či už v minulosti alebo v súčasnosti, boj proti terorizmu vždy dosahoval množstvo problémov a nedostatkov. Riešenia, ktoré sa prijali v oblasti boji proti terorizmu boli v dôsledku vykonaného teroristického skutku či aktu, a málokedy sa prijímajú opatrenia na jeho skutočnú prevenciu.

Boj proti terorizmu

Boj proti terorizmu si vyžaduje spoluprácu všetkých zložiek a potrebných subjektov nielen v štáte, ale aj medzi zahraničnými inštitúciami. Nielen v minulosti ale aj dnes sa uzatvárajú nespočetné množstvá medzinárodných či vnútroštátnych dohôd, ktoré majú byť ako prevencia v boji s terorizmom.

Vláda prostredníctvom svojich orgánov sa uchyľuje najčastejšie k tomu, aby preferovala vlastnú bezpečnosť pred účinnou a efektívnou medzinárodnou ochranou. Najúčinnejšou formou boja proti terorizmu je dennodenné neformálne kontakty medzi orgánmi zabezpečujúcimi bezpečnosť a tento boj proti terorizmu.

Príčiny vzniku a podmienok rozvoja terorizmu

Problémy terorizmu sa musia riešiť predovšetkým identifikovaním skutočných príčin vzniku a podmienok rozvoja terorizmu. Hlavne však riešením a hľadaním spoločných ciest na ich odstránenie. Je tu samozrejme potrebná politická vôľa a ekonomická solidarita spojená s ochotou, v neposlednom rade dostatok prostriedkov.

Opatrenia v boji proti terorizmu

Väčšina krajín sveta bez ohľadu na vlastnú príslušnosť, štátne zoskupenie a ďalšie odlišnosti, sa rozhodla čeliť hrozbe terorizmu. Postupne sa prjímajú opatrenia v boji proti terorizmu, na konkretizácii opatrení sa podieľajú v rámci pôsobností všetky orgány verejnej moci a iné rezorty.