Novozéladská farma pri Piešťanoch: Dva vrtuľníky Robinson R-22

Nie jeden, ale hneď dva vrtuľníky Robinson dnes lietali nad Novozélandskou farmou pri obci Modrová (okres Nové Mesto nad Váhom). Pri príležitosti otvorenia sezóny na farme Nový Zéland sa na vyhradenom a zabezpečenom pozemku, s výbehom pre klokany, austrálske ovce a kravy zlietli dva vrtuľníky Robinson R-22 Beta. Na pripravenom heliporte austrálskej farmy kraľoval vrtuľník Robinson R-22 OM-ITI. Druhá helikoptéra s imatrikulačnými znakmi OK-YIJ je pristavená vo vyhradenom priestore pri chate austrálskeho farmára vo svahu. Vrtuľníky na akciu zabezpečuje spoločnosť Flight Service v spolupráci s majiteľmi Novozélandskej farmy Jedličková – Dr. Minár Farm. V článku nájdete informácie o Farme Nový Zéland a vo fotogalérii fotky oboch vrtuľníkov.

Farma Nový Zéland v Modrovej

Uprostred zelených kopcov západného Slovenska, ani nie 90 kilometrov od Bratislavy, narazíte za obcou Modrová na čosi, čo ste iste nečakali. Dopravná značka vám zrazu oznámi, že ste na území Nového Zélandu a hneď za ňou ďalšia vás upozorní „Pozor klokany“. Ani sa nenazdáte a okrem klokanov už na vás hľadí aj bizón, búrsky cap, škótsky horský dobytok, lama, ovce a dokonca emu a ťava. Áno, ste naozaj na Novom Zélande a stačí prejsť cez cestu, aby ste boli aj v Austrálii. Autormi tohoto jedinečného nápadu sú veterinár Dr. Miloš Minár a a učiteľka Bernardína Jedličková, ktorí sa rozhodli urobiť si vlastný Nový Zéland na Slovensku.

Štvorkolky a helikoptéra

Na Novozélandskej farme majú výbornú výbavu, presne ako na opačnom konci sveta. Štvorkolky a helikoptéry sú toho dôkazom. Tieto mašiny budú využívať na zaháňanie oviec a dobytka. Ak si myslíte, že toto počínanie nezlepšuje náladu prežúvavcom, ste na omyle. Podľa spolumajiteľa farmy Dr. Minára – veterinárneho doktora – hluk helikoptéry a štvorkoliek dobytku neprekáža.

Fotogaléria

Maurovia priamo z Nového Zélandu

Maurovia, ktorí sa na Novozélandskej farme pani Jedličkovej a pána Dr. Minára usídlili len dnes ráno, tu budú predvádzať každý deň svoj maurský folklór – tance, piesne a ostatné zvyky. Mauri sú veľmi dobrí bojovníci. Medzi ich pradávne zvyky patrí aj ľudožrútstvo. Budú bývať v maurskej osade neďaleko ranča. Pôvodní obyvatelia Nového Zélandu – Maurovia žijú vo svojej domovine v rôznych drevených alebo plechových búdach, prípadne v obytných prívesoch. Svoje tance a rituály, ktorími zastrašujú nepriateľov vykonávajú celí potetovaní a pomaľovaní.

Haka – tanec, ktorým zastrašujú súperov pred futbalom

Maurov budete môcť vidieť aj na neďalekom futbalovom štadióne pred ligovými zápasmi. Svojim tradičným tancom Haka tam budú zastrašovať nepriateľa. Vyplazené jazyky, vygúlené oči, rev a krik, zmiešaný so strašidelným pohľadom vyburcuje publikum a hlavne: zastraší nepriateľa na ihrisku. Tanec haka sľubuje veľkolepú podívanú plnú emócií.

Kontakt

The New Zealand ZOO Farm
Modrová pri Piešťanoch
+421 907 430 571
e-mail: dr.minarfarm@post.sk
www: www.modrova.eu.sk

Robinson R-22 Beta

Motor: O-320, štvorvalcový, 93kW/106kW
Hlavný rotor: ľavotočivý s priemerom 6,67 m, dvojlistový
Chvostový rotor: tlačný, dvojlistový
G/Gmax: 361kg/622kg
Posádka: pilot + 1 cestujúci
Spotreba: 27-33 l/hod, AVGAS 100

29 Replies to “Novozéladská farma pri Piešťanoch: Dva vrtuľníky Robinson R-22

  1. Že vraj tam budú aj naozajstní Maurovia z Australie?

  2. Som našiel jeden rozhovor s majiteľmi austrálskej farmy:
    KIA ORA! Ako je to možné? „Chceli sme žiť na Novom Zélande, no nakoniec sme sa rozhodli urobiť si Nový Zéland
    tu nad Modrovou,“ hovorí Dr. Miloš Minár o tom, čo ho so svojou priateľkou Bernardínou Jedličkovou
    viedlo k vybudovaniu jedinečnej ZOO Farmy Nový Zéland v Modrovej. „Cesta, po ktorej ste prišli, je
    vlastne Tasmanovo more, lúka nad ním je Austrália, preto sú na nej klokany. Pod cestou sú zase
    dva ostrovy Nového Zélandu – severný a južný.
    Hájik stromov, ktorý ich rozdeľuje, je Cookov prieliv,“ vysvetľuje Miloš Minár geografickú
    koncepciu projektu. Ten má onedlho doplniť budova amfi teátru. Slúžiť bude na prezentáciu
    maorskej kultúry. Pribudne tiež zmenšená kópia slávnej opery v Sydney a Harbour Bridge.
    Na ZOO Farme Modrová sú zastúpené všetky hospodárske zvieratá chované na Novom Zélande, pričom zároveň reprezentujú všetky kontinenty sveta. Ovce Romney zastupujú Nový Zéland, klokany Austráliu, búrsky cap Afriku, lama Južnú Ameriku, bizón Severnú Ameriku, škótsky horský dobytok Európu a ťava Áziu. Zamestnanci farmy sa o zvieratá starajú rovnakým spôsobom ako v ďalekej Oceánii. Aj preto im nedostatok zvedavých návštevníkov nemusí robiť starosti. Veď okrem prehliadky farmy si môžu odpočinúť, ochutnať pravé klokanie, jahňacie, teľacie či bizónie steaky, alebo absolvovať farmársky let helikoptérou.

  3. Môžem sa tam povoziť na vrtuľníku? Koľko to stojí? Platí sa aj nejaké vstupné?

  4. Hej, sú tam maurovia a bol tam aj prezident Gašparovič. Dá sa tam ísť aj autom. Je to tam všetko vidno. Vidieť tam aj krokodíla vo vode v potoku pri chatkách. Včera tam bol aj vrtuľník.

  5. Kde je ta farma? V Modrovej som nieco take nenasiel. Moze mi niekto poslat odkaz na mapu?

  6. Môžeš sa povoziť na vrtuľníku kde chceš. Na farme to ale asi také ľahké nebude. A keby si chcel nedajbože zaháňať ovce po lúkach, tak na to by si si musel urobiť vlastný pilotný preukaz.

  7. Vvyzera to zaujimavo.. poskytuju tam aj ubytovanie? Ako je to s cyklotrasami alebo moznostami na hike, vylety?

  8. Nuze, praveze je to bez ubytka, dokonca tam nemaju ani poriadne hajzliky ani miesto na parkovanie… Ale vedie tam normalne statna cesta, a je tam masakralne pekne prostredie, okolie… dokonca aj pocasie 🙂 Su tam trasy na hiking a dalsie moznosti si zablbnout. Piestanske kupele blizko.

  9. Text bojoveho tanca Haka: Ka Mate!
    Ringa pakia
    Uma tiraha
    Turi whatia
    Hope whai ake
    Waewae takahia kia kino
    Ka Mate! Ka Mate!
    Ka Ora! Ka Ora!
    Tenei te ta ngata puhuru huru
    Nana nei i tiki mai
    Whakawhiti te ra
    A upane ka upane!
    A upane kaupane whiti te ra!
    Hi!!

  10. Slovenský preklad „piesne“ Haka: Ka Mate! (Je to smrť!)
    Je to smrť! Je to smrť!
    Je to život! Je to život!
    To je strašidelná osoba,
    ktorá spôsobila, že slnko žiari.
    Drž krok! Drž krok!
    Vydrž! Vydrž ešte!
    Až do slnka, ktoré svieti!

  11. Sú tam maori a tancujú pred futbalovým zápasom Trenčína alebo Dubnice alebo ja neviem akým. Maori sú úžasní, ešte som ich nevidela, ale kvôli nim pôjdem na futbal s Marekom.

  12. V médiách nás zaujala správa o farme Nový Zéland a tak sme sa tam vybrali. redaktorka regionálnych novín, fotograf a vedúca regionálneho strediska enviro. výchovy. Po zaparkovaní na parkovisku vedľa autobusu s deťmi k nám prišiel muž a oznámil, že tu nesmieme parkovať, lebo je zatvorené a majú prísť z rozhlasu. Pýtali sme sa, či by sme nemohli ísť k zvieratám s deťmi, muž kategoricky odmietol a povedal, že sa máme pozerať z cesty alebo navštíviť kohosi ďalej, čo chová všelijaké kravy… Na otázku, kde sú spomínaní maorovia odvetil, že sú na chate a vystupujú len cez víkend a ešte raz nás upozornil, aby sme odišli. O našich 8 euro vstupného nebol záujem, hoci je jedno, či by sa na zvieratá pozeralo 40 alebo 44 ľudí.
    Tak sme odišli a už sa nevrátime a nebudeme sem posielať deti, pre ktoré robíme programy. Takýto prístup k návštevníkom nezaručuje , že by deti dostali adekvátnu kvalitu, za ktorú by si zaplatili. Je to divné, lebo na to, ako sa farma propaguje, sú jej zamestnanci otrasní a ich postoj k potencionálnym zákazníkom neobvyklý a zarážajúci. Žeby to boli obyčaje Nového Zélandu? Alebo len slovenská malosť?
    ZOO farma nikdy viac.

  13. Vážená pani Krištofová, zabudli ste ale napísať, že ste na prehliadku zoofarmy boli nahlásení ďeň pred tým, kde Vás čakal náš profesionálny tím zamestnancov aj s občerstvením, no neprišli ste bez ospravedlnenia!!! To že na druhý ďeň ste prišli bez ohlásenia a náhodou ste stretli len naších kŕmičov, ktorí Vás slušne upozornili, že o chvíľu je nahlásený štáb Slovenského rozhlasu kvôli reportáži na farme, ste tiež zabudli napísať. Ak sa ku Vám hrubo správali, tak sa za nich ospravedlňujem, ako majiťeľ farmy. Ale bohužial, naša farma je pre verejnosť otvorená len počas víkendov a v týždni len na objednávku a po dohode, ktorú ste Vy porušili !! A mimochodom bol tam aj starosta obce Modrová pán Mgr. Marián Lacko, ktorý je tiež pedagóg a všimol si Vašu nervozitu a neprofesionálne správanie sa ku deťom.., kričali ste na ne!! Celkom určite to nie sú obyčaje Nového Zélandu, kde je dieťa na prvom mieste a na deti sa tam nesmie kričať, aj keď sú neposedné.. Veď to sú deti a Vy musíte mať viac trpezlivosti a profesionality. Som totiž tiež pedagóg.. A na záver : Či je to „len slovenská malosť“, Vám odpovedám : S najväčšou pravdepodobnosťou je to asi „len“ SLOVENSKÁ ZÁVISŤ !!!
    S pozdravom KIA ORA, Dr. Miloš Minár, manažér a majiteľ farmy.

  14. Vybudovať chcú reštauráciu v podobe zmenšeniny slávnej austrálskej opery v Sydney a pricestovať by mali aj dve rodiny Maorov, praobyvateľov Nového Zélandu, ktoré budú predvádzať svoj folklór a obyčaje.

  15. Dr. Miloš Minár to pekne napísal! Nebol som ešte na Vašej farme, ale poznám zvyky ľudí z opačného konca sveta (Nový Zéland, Austrália). Nepáči sa mi, keď sem píšu ľudia, ktorí si liečia svoje mindráky (ako napr. p. Krištofová).
    Pani Krištofová asi píše o sebe a svojej malosti. Všade na svete fandia tým, ktorí niečo dokázali. Tak ako vy.
    Pán doktor Minár, pani Jedličková, fandím Vám. Nenechajte si pokaziť deň neprajníkmi a závistlivcami. Želám Vám, nech sa Vám darí!
    Rudo Poloma, Žiar nad Hronom

  16. Ste super fandi vam cela Lúka, dufam ze lučania maju vstup zadarmo :D.
    Mohol by som sa povozit na vrtulniku ? (zadarmo).
    Ako sa maju klokany?

  17. Dobry den, dnes sme uz druhykrat navstivili vasu farmu, ktora je velmi krasna. Na minulej navsteve sme popozerali vase zvieratka, dnes sme prisli na vystupenie bojovnikov. Predstavenie bolo uuuuzasne, Mauri boli uplne skveli, sympaticki, do vystupenia davali cele srdce. Po vystupeni sme prosili majitela o istu sluzbicku a bol velmi ustretovy, aj ked mal naozaj vela prace. Tazke dakujeme za krasny zazitok a budeme vasu farmu doporocuvat vsetkym znamym.

  18. Prajem krasny vecer!;)
    Dnes sme sa s mojou mamcou vybrali ku Vam na farmu. Tuto ideu navstivit Vas som dostala po zhliadnuti Vasej navstevy v Telerane na Markize. Tam Vas ukazovali len velmi malo, a podla mojho nazoru moderator mal niektore pripomienky velmi nemiestne (napr. ci ste zavolali Maorov z dovodu spestrenia coloritu Vasej farmy a pod.). Z tohto dovodu sme sa rozhodli vidiet viacej, velmi ste nas to rano zaujali. Hlavne dynamickost tancov a spevov, a taktiez sme nikdy u protinozcov neboli;))
    Bali sme sa, ze nam nevyjde pocasie, ale aj napriek tomu sme to riskli;) Ked sme prisli bolo odporne dusno, ako pred dazdom, ktory nakonie aj prisiel. Nastastie bol to len jeden zabludeny mracik, ktory svoje kvapky rychlo minul a slniecko vykuklo. Predstavenie nakoniec zacalo okolo piatej. Navstevnikov bolo viacej ako sme ocakavali (mali sme obavy, ze budeme same dve;). Cely cas svietilo slnko, ako keby sme si to pocasie zaplatili v vstupenke (dospeli 6€, deti a studenti 3€).
    Vystupenie bolo uzasne, ohromujuce, nezabudnutelne, zabavne, multikulturalne. Myslienkami sme sa preniesli na Novy Zeland;) Porobili sme vela fotiek a videi! Kazdeho koho stretneme, znamych aj cudzich, budeme Vasu farmu len a len odporucat!!!
    Ak by ste na svoju propagaciu, reklamu alebo marketing, potrebovali nejake videa, alebo fotky, kludne mi napiste. Aj ked urcite mate materialu urcite dost…:D
    Vela zdaru a pozdravujte Maorov;))

  19. Velmi dobre predstavenie maorov som videl! Parada. A farmarske lety vrtulnikom, no nechapal som. Farmárske lety na vrtuľníku Robinson R-22 Beta od Flight Service. Fandím vám.

  20. My sme sa na predstavenie dostali vlastne úplne náhodou. Nevedeli sme o tom že tam bude nejaké vystúpenie, chceli sme si len pozrieť farmu. Celé predstavenie bolo ozaj pekné (tanec s paličkami zvlášť), nálada výborná, bojovníci resp. tanečníci veľmi sympatickí. Výborný dodatok na koniec predstavenia v podobe „Tancuj tancuj vykrúcaj“ 🙂 S bojovníkmi sa bolo možné samozrejme nafotiť. Zamestnancom nemožno nič vytknúť, práve naopak sú veľmi príjemní, radi sa s vami porozprávajú, celková atmosféra tam pôsobí ozaj príjemne. Na naše pomery málo vídané (alebo nevídané). Dokonca pán Jozef Vajda (ktorému želám veľa zdravia) dostal malý darček v podobe Happy Birthday v pôvodnom jazyku Maorov. Napriek veľkému teplu príjemný osviežujúci zážitok. Každému môžem odporučiť.

  21. Boli sme tam s priateľkou v nedeľu, veľmi príjemný výlet. Môžem len odporučiť.

  22. Chystame sa ku Vam v nedelu, hoci ja byvam v Australii, rada sa pridem pozriet, aj s rodicmi..uz sa nevieme dockat!!…len maly odkaz pre Klaru na zaciatku tohto blogu..ale nic vazne, ked to clovek nepozna, lahko sa pomyli, takze nekritizujem, len som si vsimla, ze sa pise tam, ze Maori z Australie…v Australii su tiez praobyvatelia, no volaju sa Aboriginals…v Novom Zelande su to prave Maori :)…tak vela stastia..

  23. Modrová (do roku 1927 Veľká Modrovka) je obec na Slovensku v okrese Nové Mesto nad Váhom, 204 m n.m..
    Počiatky Modrovej.
    Do obdobia prvých storočí existencie uhorského štátu pravdepodobne siahajú počiatky obce Modrová. Trochu svetla do temnoty dávnych dôb, keď písomné správy sú tak zriedkavé, že mlčia o sídlach oveľa väčších a významnejších akým bola v tom čase naša obec, vnáša už spomenutý nápis, ktorý by sa mal nachádzať na priečelí kostolnej veže. Jeho text v latinskom jazyku znie: Turris fortissima nomen Domini per gentem romanam erecta anno Domini MCLVII mense Nov.XVIII
    v preklade: Opevnená veža bola v mene Pána postavená ľudom Rímskym
    v roku Pána 1157 mesiaca novembra 18.
    O existencii tejto výnimočnej tabule sa dozvedáme len na základe písomných správ z 18. storočia, keď ju niekedy krátko pred rokom 1731 po rozsiahlom požiari kostola znova objavili. Aj keď niektoré skutočnosti textu vyvolávajú isté pochybnosti, podozrenie, že by v tomto prípade šlo o falšovanie, či podvrh, možno jednoznačne vylúčiť. V l. polovici 18. storočia by nikoho nenapadlo vyrobiť falzifikát, aby sa dokázala starobylosť vidieckeho kostolíka. Preto treba považovať skutočnosti uvedené v nápise za pravdivé a hodnoverné. Podľa uhorského historika Komlóšiho, vežu kostola sv. Michala v Modrovej a snáď i jeho ďalšie časti postavili prisťahovalci pôvodom z Talianska, ktorí sa sami v nápise nazývali ešte tradične ako Rimania. Títo Taliani boli predtým usadení na území Bratislavy, no časť z nich sa v polovici 12. storočia, nevedno prečo, z Bratislavy odsťahovala, alebo bola vyhnaná. Svoj nový domov našli v dolnej časti horského údolia v pohorí Inovec neďaleko Váhu, kde sa usídlili. Usadili sa v Modrovej a postavili aj kamennú vežu, ktorá mala slúžiť aj na obranné účely. Postavili akiste aj kostol alebo jeho časť. Túto domnienku potvrdzuje aj architektonický vzhľad veže i niektorých častí kostola s jasnými pozostatkami románskej architektúry. Zasvätenie (patrocínium) sv. Michalovi archanjelovi je tiež dôkazom starobylého pôvodu tejto stavby, keďže kostoly sa u nás sv. Michalovi zasväcovali najmä v období medzi 10.-13. storočím, ale už aj v dobe Veľkomoravskej. Podrobný architektonický a archeologický výskum kostola by mohol priniesť ďalšie poznatky ukryté nášmu zraku, čím by pomohol osvetliť dávnu minulosť tejto bezpochyby prastarej stavby. Ešte jedna skutočnosť potvrdzuje starobylosť a niekdajší význam modrovského kostola. Podľa záznamov v matrike rímsko-katolíckej fary v roku 1828 nechal kňaz Jozef Maločaj zbúrať prastarý kamenný karner, ktorý stál hneď za kostolom. Karner, alebo kostnica, je u nás ojedinelou stavbou. Zvykol sa stavať len v najstarších dobách v blízkosti farských kostolov a to len v oblastiach pod vplyvom cudzieho etnika, najčastejšie nemeckého. Karner slúžil na ukladanie starých kostí.

  24. mne sa tam páčilo, farma je penká a pani krištofova nech si kúpi kalendár alebo precvičuje pamäť 😀

  25. Dobrý deň i ja som bol nastivit farmu a páčilo sa mi .Ta príroda a tie všetky zvieratá ovečky klokani kravy bizon.Škoda že na Slovensku neni viac takýchto projektov fariem .Zapačili sa mi ovece Romney marsh kent tak som sa spýtal či budú mat na predaj slubili že áno .Keď som volal na jar pani Jedličkovej a pýtal sa či budú mat na predaj vyletela pomne že nie a keď som sa jej spýtal ci majú v Čechach farmu A či tam teda nebudú predávať odpovedala všetky ovce su jej a nie . Len Ma zamrzelo akým tonom to hovorela ako keby som ju otravoval a že sa vôbec pýtam .Škoda. Ale i tak rad chodievam na Novy Zeland želám veľa šťastia :))))))))

  26. Zofarma Novy Zeland pri Piestanoch uz neposkytuje lety vrtulnikmi.

Comments are closed.