Cesta k digitálnej transformácii: Finweek Bratislava 2023

Finweek 2023
  • Zapíše sa Bratislava na mapu Fintech sveta?
  • Konferencia Finweek Bratislava 2023 bude o ceste tradičného bankovníctva smerom k digitálnej transformácii, o výzvach v poisťovníctve, o otázke, či Slovensko prepojí to najlepšie z fintech sektora strednej Európy
  • Špička fintech komunity pripravuje pre novú vládu manifest o podpore digitalizácie
  • Účasť potvrdili medzinárodní zástupcovia ekosystémov z celého CEE regiónu a top spíkri z okolitých krajín aj Izraela

Bratislava 23.10.2023 – Konferencia Finweek Bratislava 2023 v dňoch 24.-26.10.2023 v bratislavskom HubHub v Twin City C spojí viac ako 50 špičkových spíkrov a niekoľko stoviek hostí z bankového a fintech sektora. Budeme svedkami zrodu spoločného fintech clustra CEE regiónu? Odborníci z fintech komunity zároveň ohlásili prípravu manifestu o podpore digitalizácie pre novú vládu, aby podpora inovácií a rozvoj technológií boli neoddeliteľnou súčasťou priorít novej vlády SR.

Konferencia Finweek Bratislava 2023, ktorá spojí top predstaviteľov z bankovníctva, poisťovníctva a fintech sektora z celého CEE regiónu, bude v panelových diskusiách otvárať rozličné, výsostne aktuálne témy – ako sú finančné inštitúcie ovplyvnené dynamickým vývojom fintech oblasti (napríklad rastúce služby v oblasti platobných služieb) a akým spôsobom dokážu banky skvalitňovať služby svojim zákazníkom pri službách či investíciách vďaka novým technológiám?

Ako dokáže insurtech akcelerovať poisťovníctvo, je možné, aby sa Slovensko vďaka najnižšiemu daňovému zaťaženiu kryptomien stalo rajom pre kryptosektor a pupkom  kryptosveta? A sme pripravení/schopní vytvoriť dostatočný legislatívny rámec a atraktívne zázemie pre firmy z celého sveta, ktoré by mohli vstúpiť na slovenský trh?

Diskutovať sa bude o nových výzvach a možnostiach pre konzervatívnejšie banky a o ich pohľade na digitálnu transformáciu, o výzvach, ktoré sa ponúkajú sektoru poisťovníctva, aj o tom, aká bude transformácia finančných inštitúcií v ére blockchainu, ako bude vyzerať budúcnosť platieb – dôležitá bude úloha digitálnych identít, bezpečné metódy autentifikácie a nových platobných riešení. Na úvod konferencie sa diskusie dotknú najmä tém digitálneho eura a problematiky MiCA.

„MiCa môže byť príležitosť pre privátny aj verejný sektor, no dôležitá je príprava licenčného procesu zo strany účastníkov trhu a tiež náklady na implementáciu môžu dosiahnuť milióny eur v závislosti od veľkosti subjektu. Národná banka Slovenska je pripravená na predlicenčné dialógy a tematické workshopy na zlepšenie pripravenosti trhu na MiCA a súvisiacu legislatívu, Ministerstvo financií SR pracuje na integrácii MiCA do širšieho právneho rámca Slovenska,“ povedal Peter Pénzeš, vedúci oddelenia platobných služieb a inovácií z Národnej banky Slovenska.

Panelovú diskusiu o nových výzvach pre banky v dobe digitálnej otvorí Gregor Boltar, člen predstavenstva Finance Alliance v EU Tech, organizácie, ktorá pôsobí ako hlas európskeho technologického priemyslu. Program panelu Banky počas digitálnej jazdy: Od pravidiel k novým príležitostiam bude zameraný na rovnováhu medzi tradičnými finančnými inštitúciami a dynamickým fintech svetom, rečníkmi panelu budú Ondřej Veselovský (ESG Leader, CRIF – Slovak Credit Bureau), Tomáš Pavlovič (Prosman & Pavlovič), Michał Kulesza (Rymarz Zdort Maruta), Agnieszka Durlej (Office for Strategy and Development at Bank Pekao S.A.), Daniel Hawthorne (DXC Technology), Martin Horvath (IT & Innovation & Chief Innovation Officer, 365.bank).

Neoddeliteľnou súčasťou konferencie budú panelové diskusie a case studies o prepájaní sektora poisťovníctva a fintech sektora, o personalizovaných poisťovníckych produktoch, o využívaní techník prediktívnej analýzy, ktorá pomáha identifikovať riziko a potenciálne nároky z poistenia, aj o postoji konzervatívnych „matiek“ vs. inovátorov, rečníkmi budú Štefan Velčický z oddelenia regulácie v poisťovníctve a odboru dohľadu Národnej banky Slovenska, Erika Krizsan (Insurance Factory), František Jurina (Deloitte Advisory s.r.o.), Pete King (Balkan Xchange), Jana Lopatová (InstaCover).

Medzinárodná konferencia sa koná pod záštitou poľského veľvyslanca Macieja Ruczaja, ktorý príde osobne otvoriť konferenciu, a konzula Ronena Leviho z Izraela, ktorého bude zastupovať na konferencii jeho zástupca.

Top hostia konferencie z fintech oblasti:

  • Rostyslav Dyuk, predseda predstavenstva Ukrajinskej asociácie fintech a inovatívnych spoločností, člen Sociálnej rady a predseda Výboru pre Fintech Ministerstva digitálnej transformácie Ukrajiny, tiež autor prvého ukrajinského Fintech katalógu a mapy;
  • Shmuel Ben-Tovim, ekónom a prezident Izraelského Fintech Centra, bývalý bankár, diplomat a starosta;
  • Pawel Widawski, prezident Fintech Poľsko, predtým aj člen predstavenstva Európskej rady pre platby, člen výboru pre platobné systémy Európskej bankovej federácie;
  • Zoltán Ács, predseda Hungarian Fintech Association, riaditeľ MBH Fintechlab, predtým pôsobil aj ako hlavný konzultant pre vládnu startupovú stratégiu, zakladateľ a líder startupového akceleračného programu;
  • Florian Pircher z rakúskej FinTech Austria a zároveň produktový manažér spoločnosti Coinpanion, ktorá sa zaoberá automatizovanými investíciami do kryptomien.
  • Top rečníci a hostia z bankového sektora:
  • Dušan Jurčák, člen Bankovej rady NBS;
  • Peter Penzeš, vedúci oddelenia platobných služieb a inovácií z Národnej banky Slovenska;
  • Gregor Boltar, člen predstavenstva Finance Alliance;
  • Anikó Szombati, výkonná riaditeľka pre digitalizáciu a fintech vývoj z Centrálnej banky Maďarska;
  • Jonas Gross, predseda Digital Euro Association;
  • Vladimír Vaňo, hlavný ekonóm Globsec;
  • Rok Žvelc, právnik Európskej komisie;
  • Roman Chandoga z Ministerstva finacií SR;
  • Martin Horvath, šéf IT a inovácií a CIO 365 banky;
  • Agnieszka Durlej, riaditeľka kancelárie stratégií a vývoja v Bank Pekao S. A. z Poľska.

„Našou víziou je navrhnúť účastníkom historicky najväčšieho stretnutia zástupcov fintech ekosystémov v strednej Európe podpísanie memoranda o spolupráci s cieľom hľadať synergie v tomto sofistikovanom, konkurenčnom prostredí. Cieľom je priniesť to najlepšie z regiónu a stať sa rešpektovaným partnerom pre veľké fintech ekonomiky sveta. Verím, že takáto myšlienka osloví zástupcov medzinárodných ekosystémov a spoločne dokážeme ponúknuť to najlepšie z nášho regiónu,“ hovorí Davy Čajko, zakladateľ a prezident FINAS a organizátor Finweek Bratislava 2023 zo spoločnosti TechEvents, ktorý zároveň informoval, že viac ako 70 odborníkov z fintech komunity v súčasnosti pripravuje pre novú vládu manifest o podpore digitalizácie a fintech prostredia na Slovensku so zámerom zaradiť ho medzi priority novej vlády SR.

Konferencia Finweek Bratislava 2023 sa bude konať dva dni v priestoroch bratislavského HubHub a záverečný deň bude online, venovaný diskusii o tom, aký je stav finančnej gramotnosti Slovákov, odkaz pre novú vládu o spolupráci tretieho sektora a štátu, o potrebe zdôrazniť význam dlhodobých investícií do vzdelávania a neziskového sektora a zvýšiť povedomie o dôležitosti ekonomickej gramotnosti.

Konferencie Finweek Bratislava 2023 sa zúčastnia aj mnohí predstavitelia kryptosektora, ktorí sa predstavia v paneli venovanom transformácii (nielen) finančných inštitúcií v ére blockchainu, kryptomien a webu 3.0. Rečníkmi budú Slavomír Fabišík (Digital Assets & Tokenization Expert), Juraj Forgacs (zakladateľ Fumbi), Richard Ščambura (ORKA Limited), Peter Kris (Mangata Finance), Dr. Natalia Feriencikova (Lansky, Ganzger + partner), Filip Kollert (Swipelux).

Účasť prisľúbilo 50+ top spíkrov z bankovníctva a fintech sektora, účastníci konferencie pricestujú zo Slovenska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Čiech, Lotyšska a Srbska.

Súčasťou sprievodných podujatí bude 16. ročník udeľovania cien Zlatá minca, ktoré odmeňujú najlepšie finančné produkty, desiate stretnutie #10 Fintech MeetUp, na ktorom sa stretnú zástupcovia medzinárodných fintech asociácií s cieľom prepájať sa a prezentovať svoje trhy a projekty.

V rámci sprievodných podujatí sa organizuje aj prvý ročník vyhlasovania Slovak Fintech Awards, ktoré organizuje FINAS a Zlatá minca. Ocenené budú tri najlepšie fintech spoločnosti zo Slovenska (bez konkrétneho poradia), za ktoré zahlasovali členovia FINAS v priebehu prvej polovice októbra.

Ako výrazne sa Slovensko zapíše na mapu sveta inovácií?
Staňte sa súčasťou najväčšieho stretnutia fintech a banking sektora v strednej Európe a buďte pri kreovaní budúcnosti. Agenda konferencie, prehľad všetkých spíkrov a vstupenky na konferenciu Finweek Bratislava 2023 sú k dispozícii na www.finweek.sk.

Okrem prednášok a sprievodných podujatí je pripravená aj výstava investičných obrazov z Andrej Smolak Gallery a Triumph Gallery Slovakia. Novinkou konferencie je dôraz na networking účastníkov. Vďaka aplikácii Laia si účastníci podujatia môžu dohodnúť medzi sebou individuálne stretnutia a hľadať potenciálnych partnerov na spoluprácu.

Hlavnými partnermi konferencie sú Národná banka Slovenska, Ministerstvo financií SR a VISA, Poľské a Izraelské veľvyslanectvo, CRIF – Slovak Credit Bureau, partnermi podujatia sú Prosman & Pavlovič, Decta, DXC technology a Burza cenných papierov v Bratislave, Fumbi, slido, superstany.eu, Laia a FINAS. Drink partnerom podujatia je Blue Water, technické riešenia podujatia prináša tech support.

Všetky ďalšie informácie o pripravovanej konferencií nájdete na Techevents.eu a na sociálnych sieťach LinkedIn, Facebook a Instagram.

Všetky doterajšie konferenčné formáty a ich jednotlivé diskusie nájdete spracované v archívoch ako podcasty alebo ako videá na YouTube kanáli organizátora.

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥