Vrtuľník Alpská osa – Alpine Wasp bude zachraňovať ľudí v Nepále

Auckland, Nový Zéland – Dnes bol spustený projekt Záchrana na Evereste (Rescue on Everest Challenge), ktorého cieľom bolo navrhnúť, zostrojiť a na vlastné náklady sprevádzkovať leteckú záchrannú službu vrtuľníkmi vo vysokohorských oblastiach Nepálu.
Tento humanitárny projekt, pripravený organizáciou Everest Rescue Trust, je zameraný na záchranu ľudských životov na Mont Evereste, zvýši bezpečnosť a zabezpečí pohotovostnú službu pre obyvateľov Nepálu.
Väčšina helikoptér nie je projektovaná na bezpečný let v nadmorskej výške nad 4300 metrov. Základný tábor pod Mont Everestom sa však nachádza vo výške 5364 metrov nad morom a vrchol je o cca 3500 m vyššie (8848 m.n.m.). Bolo potrebné zostrojiť helikoptéru, ktorá by bezpečne dokázala vyletieť tak vysoko.
Po šesťročnom výskume, vývoji a výrobe prišla spoločnosť TGR Helicorp s bezpilotnou alpskou záchrannou helikoptérou plnej veľkosti – Alpine Wasp (Alpská osa). Alpská helikoptéra bude schopná samostatne a bezpečne operovať i v nadmorskej výške nad 9000 metrov.
Alpská osa bude schopná naraz prepraviť až dvoch chorých alebo zranených horolezcov z extrémnej výšky. Pri jej výrobe boli použité ultramoderné kompozitné technológie, revolučný dieselový motor a špeciálne listy rotora, navrhnuté pre pohyb v riedkom vzduchu.
TGR Helicorp plánuje výstavbu alpskej záchrannej základne v obci Namche Bazar (3440 m.n.m.) – vstupnej bráne na nepálsky Mont Everest. Základňa bude zahrňovať hangár a záchranné zariadenie s výbavou na pomoc nosičom a šerpom.
TGR Helicorp je výrobca vrtuľníkov, ktorý sa špecializuje na bezpilotné rotorové letecké dopravné prostriedky plnej veľkosti.

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥