Americkí mariňáci dostali prvú dodávku helikoptér Bell programu H-1

Amarillo, Texas, USA – Spoločnosť Bell Helicopter dodala prvú sériu útočných helikoptér AH-1Z americkému ministerstvu obrany (U.S. Department of Defense). V tom istom období dodala firma i prvý úžitkový vrtuľník UH-1Y. Tieto dva druhy helikoptér sú súčasťou programu H-1, ktorý predstavuje dodávku 280 vylepšených útočných a úžitkových helikoptér americkej námornej pechote (United States Marine Corps). AH-1Z i UH-1Y mali krst v septembri 2006.
„Postavili sme kompletne modernizované útočné a úžitkové helikoptéry. Vychádzali sme z koncepcie výrazne zredukovať náklady na ich prevádzku. Vrtuľníky AH-1Z a UH-1Y majú spoločný motor, rotor systém, chvostový nosník, architektúru avioniky, softvér, ovládacie a riadiace prvky či indikátory. Celkovo majú spoločných viac ako 84 percent komponentov. To zníži náklady na údržbu a opravy a zaručí úsporu nákladov vo výške viac než 3 miliardy USD počas 30 ročného programu,“ uviedol Mike Blake, výkonný viceprezident pre programy.
Bell Helicopter je americká spoločnosť, ktorá produkuje komerčné a armádne helikoptéry. Je priekopníkom v leteckých technológiách založených na zvislom ťahu, riadených ľudskou posádkou i diaľkovo ovládaných. Vyrába aj lietajúce stroje s náklonným rotorom – tzv. „lietadlovrtuľník“ alebo „vrtuľníkolietadlo“ – odborne nazývaný konvertoplán.
Textron Inc. je multiindustriálna spoločnosť pôsobiaca v 32 krajinách sveta. Textron predstavuje globálnu sieť leteckých, priemyselných a finančných aktivít.
Vo svete je okrem Bell Helicopter známa svojimi značkami Cessna Aircraft, Jacobsen, Kautex, Lycoming, E-Z-GO, Greenlee, Fluid & Power, Textron Systems a Textron Financial Corporation.
Zdroj: www.textron.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *