Obeťami úrazov na kúpaliskách sú prevažne deti

Každoročne získa plavčícke oprávnenie bezmála 40 uchádzačov.

Na košické kúpaliská sa v letných horúčavách vyberie denne viac ako štyritisíc kúpaniachtivých obyvateľov našej metropoly. So vstupenkou si návštevník kupuje aj istotu, že v prípade nepredvídanej nepríjemnej udalosti sa o neho ktosi na dostatočnej úrovni postará.

Tohoto roku sme ťahali len jedného topiaceho sa návštevníka, vraví mladý plavčík Peter z Plážového kúpaliska Nad Jazerom, bol v zjavne podnapitom stave a keď po chvíli precitol na brehu, jeho prvé slová boli: Chlapci, celý život budem vašim dlžníkom, pozývam vás na poldeci!

V Mestskej plavárni práve z tohoto dôvodu nepodávajú okrem čapovaného piva žiadne alkoholické nápoje. Naša štvrtá sezóna po rekonštrukcii sa chýli ku koncu a zatiaľ sme nemali žiadne vážnejšie prípady zásahov naostro, pochválil sa správca Ladislav Jusko. V horúcich dňoch je kapacita plavárne tisícšesťsto osôb plne vyťažená. Nečudo, že hvizd plavčíčkinej píšťaľky, upozorňujúci na dodržiavanie kúpeľného poriadku, tu počuť každú chvíľu.

Košické Aquacentrum, ktoré má na východe popri prešovskej Vodnej záchrannej službe oprávnenie vydávať plavčícke preukazy, vyškolí každoročne 30 až 40 plavčíkov. Uchádzači musia prejsť vstupnými testami na plaveckú zručnosť a absolvovať tvrdú teoretickú a praktickú prípravu. Budúci absolventi pri výstupnom teste okrem ďalších výkonnostných disciplín ťahajú „utopeného“ plavca na dvesto, dopomáhajú poranenému plavcovi na dĺžku sto metrov a vykonávajú resuscitáciu. Teoretická časť sleduje vedomostnú úroveň v oblasti záchrany a poskytovania prvej pomoci.

Šmýkalku sme opravili po prvom roku prevádzky, hrb sa znížil a odvtedy je bezpečná, podotkol správca kúpaliska Triton Gabriel Malina. Pri tobogane dávajú pozor dvaja plavčíci. Kým sa prvý návštevník v poriadku nezošmykne do bazéna, nasledujúci musí čakať.

Obeťami každodenných úrazov sú v prevažnej miere deti a tínejdžeri. Väčšinou ide o drobné odreniny, porezania, alebo uštipnutia hmyzom. Zakrvavené nosy či rozbité hlavy patria medzi ojedinelé prípady, dokončil plavčík z Jazera.

Košický denník, 2000

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥