Služobné cesty v USA na vzostupe

Posledný štvrťrok minulého roka vykázal veľké zlepšenie v oblasti podnikania cestovného ruchu v USA, čo je prvý hlavný pozitívny signál od recesie, ktorá začala v roku 2008. To dokazuje, že americká ekonomika napreduje.
GBTA, Global Business Travel Association, zverejnil údaje, ktoré sa spoliehajú na cestovný ruch ako prostriedok na vytváranie príjmov v USA. V roku 2010, výdavky na služobné cesty vzrástli o 3,2%, čo bolo viac, než sa predpokladalo v prognóze na rok (2,3%). Najviac povzbudzujúcim faktorom je, že výdavky rástli v poslednom štvrťroku 2010, čo naznačuje impozantný dlhodobý trend. Naozaj, posledný štvrťrok roku 2010 vykázal najvyššie podnikové výdavky od začiatku recesie.
V tomto roku by mali byť výdavky ešte lepšie. Rast sa odhaduje na 5%, ale odborníci tvrdia, žerast o 6,9% je viac pravdepodobný. Ak obchodní cestujúci začnú míňať viac peňazí, hoteliéri a reštaurácie budú schopní zvýšiť ceny. To samozrejme vedie k zvýšeniu čistých výdavkov, aj keď náklady zostanú takmer stabilné.
Celkové výdavky v roku 2011 majú dosiahnuť takmer 246 miliárd amerických dolárov, čo zmení depresívne obdobie 2008 a 2009 zrejme na vzdialenú spomienku. Pracovné cesty sú samozrejme spojené s celkovým hospodárskym rastom. Ak podnik zarába viac peňazí, zamestnanci sa naraz venujú viacerým klientom naraz a udržujú tých súčasných. Tak, viac peňazí prúdi do ekonomiky a pomáha ju oživiť.