Šetriť či nešetriť?

V podnikaní sú niektoré veci, na ktorých sa oplatí šetriť a na ktorých sa to neoplatí. Jednou z vecí, na ktorej nesmiete šetriť, tentokrát však časom, je aj nesplatená pohľadávka. A keďže sme na Slovensku, už sme si tak nejako zvykli, že každý podnikateľ sa s týmto fenoménom stretol. Najlepšie urobíte, keď si ušetríte čas a začnete konať najneskôr mesiac po termíne splatnosti pohľadávky. Prečo?

Až 90% úspešnosť

Keď začnete riešiť s odberateľom svoju pohľadávku do jedného mesiaca po splatnosti, máte až 90% šancu, že svoje peniaze uvidíte. Keď budete čakať, vaša šanca bude klesať. Po polroku to je už len 55 % a po roku to je biednych 25 %. Vaša šanca bude ešte vyššia, pokiaľ si na vymáhanie najmete špecializovanú firmu, ktorá vás v tomto procese zastúpi. A vám ušetrí ďalší čas.

Kde sa neoplatí šetriť peniazmi?

Dôležitou činnosťou vo vašom podnikaní je prezentácia samého seba. A jednou z najlepších foriem prezentácie je kvalitná webová stránka a nie nič nehovoriaci bilboard pri ceste. Preto na tvorbe www stránky nešetrite, dajte si záležať na tom, ako to vyzerá. Je rok 2015, prečo sa vracať k dizajnu z rokov minulých? V súčasnosti by ste mali mať jednoduchú lineárnu štruktúru scrollovacej stránky, ktorá je maximálne prehľadná. Veľký text, ktorý je písaný v tóne priateľskej konverzácie, používajte storytelling, infografiky, svoje vlastné fotografie, žiadne fotobanky a najdôležitejší je výnimočný, prínosný a zaujímavý obsah, ktorý dáte svojim návštevníkom zadarmo. Taký, ktorý nikde inde nenájdu.

Na čom môžete šetriť?

Tlačíte stovky strán denne? Môžete ušetriť na tlači. Myslíte si, že je to zanedbateľná položka? Aj jeden z najbohatších futbalových klubov na svete, FC Barcelona, začala používať iba čierno-bielu tlač. Všetci sa jej za toto opatrenie smiali, až dovtedy, kým Barcelona nekúpila dvoch hráčov za 80 miliónov EUR. Kúpte si lacné tonery a ušetrite aj vy. Možno to nebude práve 160 miliónov EUR, ale určite to bude slušná čiastka.