Ruská armáda má nový bojový vrtuľník Kamov Ka-52 Aligátor

Ruská armáda po rokoch finančných problémov zaradila do svojej výzbroje novú zbraň – dvojmiestny bojový vrtuľník Kamov Ka-52 Aligátor. Táto helikoptéra sa začala sériovo vyrábať v ruskom meste Arsenev v primorskom kraji. Vrchný veliteľ vojenského letectva, generálplukovník Alexandr Zelin vyhlásil, že prvé vrtuľníky armáda obdrží už tohto roku. Spolu by ich mala do roku 2015 dostať pätnásť.

Bojový vrtuľník Kamov Ka-52 Aligator

KA-52 je modernizovanou dvojmiestnou verziou jednomiestneho stroja Kamov Ka-50 Black shark (Čierny žralok). Môže lietať cez deň aj v noci a pôsobiť ako veliteľský vrtuľník pre koordináciu činnosti pozemných jednotiek. Zdroj: iHNed.cz. Ďalšie informácie o vrtuľníku Kamov Ka-52 Aligator nájdete na stránke
Kamov Company Russia Ka-52 Alligator.

Zdroj: iHNed.cz

9 Replies to “Ruská armáda má nový bojový vrtuľník Kamov Ka-52 Aligátor

  1. V našich médiach sa v súčasnosti píše a hovorí len o neschopnej ruskej armáde, čo však nie je pravda. Ruská armáda porazila dobyvateľa Napoleona, vyhrala 1. svetovú vojnu, porazila nemecký fašizmus v 2. svetovej vojne a porazí aj fašizmus, ktorý je teraz na vzostupe v USA a v západnej Európe.

  2. Marián, ty máš úplnú pravdu. Všetci nadávajú na rusov a vravia aký je to zlý národ, pritom už niekoľko krát nám zachránili krk.

  3. Jste fakt blbci. V Rusku je více fašistů než v půlce Evropy dohromady. A jsou napojeni i na elity politické. Je vidět jak jste blbí a nic nevíte. Stačí se o to více zajímat. Nevítali jste je s rudýma vlaječkama v r. 68 ? Asi jo. Jinak sem nechodím, jsem tu poprvé v životě a naposledy. Tak si odpusťte komentáře, již mě tu neuvidíte.

  4. Karel: ty by si mal byť psychológom… Aby si mohol zostať v domácom liečení 🙂

  5. Myslím že rusové mají fakt dobrou vojenskou techniku v roce 1941 je Němci skoro porazili ale Rusové se vschopili a začli vyrábět tanky,letadla a zahnali Němce až do Berlína.Skuste se někde podívat na tank is-2,kv-2,dokázali porazit i legendárni Tigery a u Kurska dali Němčourům na frak.Mám doma model letuschopné helikoptéry Kamov ka-50 Black shark ale hrozně mne dlouhou dobu imponovala helikoptéra Mi-24 Hind,parádní mašina,myslím že je už zastaralá ale modernizované verze máme ještě v naši armádě ,vyděl jsem je na vlastní oči,je to hukot,myslím že i letadla maj rusové nejlepší na světě,Mig-29 které jsme vyměnili s Poláky za vrtulníky sokol byla velká chyba,modernizované verze dokážou zamířit 12 cilů najednou,prostě hukot.
    Su-47 Berkut měl vzniknout za účelem náhrady tehdejších ruských lodních stíhaček, aby nezaostávaly za USA. Úkol vytvořit novou generaci stíhaček dostaly firmy MIG (za úspěch s MiGem-29) a Suchoj. Projekt nakonec získala firma Suchoj a byl označen jako S-22. Během projektu se zjistilo, že opačná křídla by mohla zvýšit manévrovatelnost a snížit pádovou rychlost.
    Když Spojené státy představily letouny F-22 Raptor, které převýšily bez výjimek všechny dosavadní ruské i evropské vojenské špičky, bylo načase přehodnotit vývoj ruských leteckých sil. V této době se potýkala Ruská federace s vnitřními problémy a samozřejmě i armáda byla ve velice špatném stavu (což dokládají i neúspěchy Ruské armády v Afghánistánu v letech 1980 – 1988). Situace se s příchodem Putina do úřadu prezidenta státu začala však rapidně měnit a dnes Rusko disponuje srovnatelnými, ne – li v některých ohledech lepšími technologiemi než armáda USA. Sice i nyní je relativně velké procento úmrtí na následky šikany v armádě, ale to jaksi patří ke kultuře této oblasti. Pravdou zůstává, že kosmické síly, námořnictvo a samozřejmě letectvo prochází velkou reorganizací a modernizací. Mig – 29 jsou sice výborná letadla, ale na udržení vzdušné převahy ve srovnání se Spojenými státy v současnosti už nestačí. Kvalitním strojem je i Su – 27 Flanker, který má svůj věk také za zenitem. Přichází proto novinky jako Su – 37 a následně jeho nejnovější bratříček Su – 47. Tak co,myslíte si ještě že Rusové jsou zaostalí?Myslím že USA se umí dobře postarat o svou medializaci a Rusové o tom moc nemluví.

  6. Co to tu meliete? 2.svetovu vojnu nevyhrali rusi ale zima… to zima v rusku, na ktoru nemci neboli pripraveny ich totizto porazila…
    ale je pravda ze rusko je „chodobne“ preto, ze vsetky prachy tlacia do armady !!! takze to znamena ze ta vyzbroj je na pomerne vysokej urovni

  7. Chudubná ja amerika. chodí po svete vraždit a lúpit nerastné bohatstvo, lebo nemá nič! Keď nemajú peniaze – vytlačia si. Rusi majú velké zásoby nerastného bohatstva a vojenskú techniku o ktorej sa môže američanom len snívať.

    1. Ty máš v hlave peknú ošťatú slamu, ruský troll. Ruská armáda sa za posledných 110 dní vojny s Ukrajinou pekne predviedla, ukázala neschopnosť, akú ani EU armáda nemá. Snívať? Američania ani nepohnú prstom a vidia nie len všetky presuny a lokalizácie ruských druhosvetových jednotiek, ale ak by chceli, tak ich rozložia na prvočinitele v priebehu 12 minút. Možno piatich. A ruSSké nerastné bohatstvo si rozdelí Čína, Japonsko, India, Ukrajina, Európa a všetky „ruské kolónie“. Zostane ostrov s názvom Moskva. Čau ruský troll.

Comments are closed.