Ministerstvo vnútra zrušilo tender na vrtuľníky

Ministerstvo vnútra SR zrušilo tender na kúpu šiestich vrtuľníkov kvôli tomu, že jeden z uchádzačov nesplnil podmienky súťaže a ponuka zároveň obsahovala v zmysle zákona zjavne nevýhodné obchodné podmienky pre obstarávateľa a ponuka druhého taktiež obsahovala v zmysle zákona zjavne nevýhodné obchodné podmienky pre obstarávateľa. Uviedol to hovorca rezortu vnútra Erik Tomáš v súvislosti s oznámením vo vestníku verejného obstarávania, že súťaž na dodávku dvojmotorových viacúčelových vrtuľníkov bola zrušená.
„MV SR bude ďalej postupovať v súlade so zákonom a svoje ďalšie kroky zverejní, až keď budú aktuálne,“ dodal Tomáš.
Podľa vestníka ministerstvo súťaž, ktorú vypísalo vlani v novembri, podľa zákona zrušilo, pretože sa zmenili okolnosti, za ktorých bola vyhlásená. Žiadnu zmluvu teda nakoniec neuzavrelo.
Zákazka sa týkala dodania šiestich dvojmotorových viacúčelových vrtuľníkov kategórie A vážiacich do štyroch ton. Tie mali používať policajti pri pátracích a záchranných operáciách a mali slúžiť aj pri leteckej záchrannej službe. Vrtuľníky sa mali dodať na bratislavské Letisko M. R. Štefánika. „Pre leteckú záchrannú službu bude viacúčelový vrtuľník prevádzkovaný v sanitnej verzii. Pre policajnú službu, pátranie a záchranu bude viacúčelový vrtuľník v policajnej verzii,“ plánovalo ministerstvo.
Súčasťou dodávky viacúčelových vrtuľníkov mal byť aj výcvik leteckého personálu a personálu na údržbu, dodávka pozemného vybavenia i náhradných dielcov a poskytovanie poradenstva pri technickej údržbe ponúkaných viacúčelových vrtuľníkov.

Komentáre k článku Ministerstvo vnútra zrušilo tender na vrtuľníky (6)

  1. Domáce
    Kaliňák nakúpi vrtuľníky na dlh
    Vanda Vavrová, Pravda | 5. januára 2009 8:43
    Policajtom pribudne do vrtuľníkového parku ešte tento rok šesť nových viacúčelových strojov za 36 miliónov eur (1,1 miliardy Sk). Spolu by tak mohla polícia a hasiči na pátranie, hasenie lesných požiarov či na záchranné práce pri živelných pohromách používať desať funkčných vrtuľníkov.
    Rezort vnútra ráta s tým, že do súťaže sa prihlásia s vrtuľníkmi firmy (zhora) Augusta, Eurocopter či Sikorsky
    Autor: archív
    Ministerstvo vnútra už vypísalo tender na dodávku stredne veľkých vrtuľníkov, informácia o súťaži vyšla minulý týždeň vo vestníku verejného obstarávania.
    Rezort peniaze na kúpu šiestich strojov v rozpočte na tento rok nemá. „Zmluvu podpíšeme s víťazom tendra možno už tento rok. Budeme s ním však musieť uzavrieť splátkový kalendár,“ tvrdí minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Podobne na dlh plánuje kúpiť vojenské prepravné lietadlá aj ministerstvo obrany, ktoré riadi Jaroslav Baška (Smer).
    Podľa Kaliňáka budú slúžiť vrtuľníky na vyhľadávanie nezvestných, ale aj lupičov na úteku či ďalšie pátracie policajné a záchranné akcie. Firma, ktorá dodá nové vrtuľníky slovenskej polícii, bude musieť vycvičiť aj letecký personál, zabezpečiť údržbu či náhradné dielce a technické poradenstvo.
    Ministerstvo vnútra predpokladá, že do súťaže sa prihlásia dve alebo tri zahraničné firmy. Dodať by mohli vrtuľníky typu Augusta, Eurocopter či Sikorsky. S ruskými strojmi rezort nepočíta, nespĺňajú totiž technické parametre.
    „Tieto stredne ťažké vrtuľníky budú slúžiť na akcie typu ‚vyhľadaj a zachráň‘ vrátane monitorovania východnej hranice,“ hovorí minister. Slovensko-ukrajinskú hranicu od roku 2006 zabezpečuje prešovská firma EHC, ktorú spoluvlastní spoločnosť Grafobal Group podnikateľa Ivana Kmotríka. V nej pôsobí cez firmu S.A.G.R aj ďalší dvorný dodávateľ ministerstva vnútra podnikateľ Ivan Stražan. Jeho firma Stražan dodáva rezortu terénne a hasičské autá za stámilióny korún. Stražan tvrdí, že zákazky pre jeho firmu od Kaliňákovho rezortu nemajú nič spoločné s Kmotríkom.
    Za Ficovej vlády získala firma EHC viaceré miliónové štátne zákazky najmä od ministerstiev a štátnych podnikov, ktoré riadia nominanti Smeru. Takmer 3,6 milióna eur (110 miliónov Sk) by mala firma dostať za štvorročné monitorovanie východnej hranice Schengenu. Ďalších 170-tisíc eur (5 miliónov Sk) platí EHC rezort obrany za školenia vojenských pilotov. Firma tiež získala štvorročnú zákazku pre Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu za 3,6 milióna eur (110 miliónov Sk) za leteckú kontrolu elektrického vedenia.
    Firma EHC sa naposledy zviditeľnila, keď sa jej vrtuľníkom priviezol na stranícku akciu predseda SNS Ján Slota.

  2. Nie som hovorca spoločnosti EHC ale potvrdzuje sa , že kto vie najmenej, najviac komentuje. Náklady na prevádzku či už výcviku alebo monitoringu by spomínané rezorty stálo omnoho viac , rátajúc čerpanie resursov strojov a stanoveného náletu pilotov ktoré / ktorí tak môžu plniť iné úlohy . Nevšimol som si nikde u kritikov porovnanie štatistík účinnosti výkonov kt. spoločnosť poskytuje s výkonmi pred kontraktmi a samozrejme že sa nikde nespomína profesionálna úroveň ktorú spoločnosť poskytuje. Je mi jasné že odborníkov a vševedov ktorí sú schopní vyskladať letový park na pokrytie celého spektra služieb ponúkaných EHC , alebo odvisieť s mašinou vedľa drátov v kopcoch celú sezónu , či už cvičiť autorotácie až na zem je plno , ale zatiaľ som o nich nepočul.
    vb

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥