Hasenie požiarov vrtuľníkmi Mi-171

Účinnejšie hasenie lesných požiarov na Slovensku pomocou vrtuľníkov Mi-171 ponúka spoločnosť UTair-Europe s hlavným pracoviskom na medzinárodnom letisku v Piešťanoch. Ako pre portál Vrtuľníky.sk uviedol Ľubomír Kuvíček zo spoločnosti UTair, „vrtuľník Mi-171 je podstatne výkonnejší než Mi-8. Mi-171 (Mi-8AMT) používa na hasenie vaky s objemom 3405 litrov vody a s možnosťou dávkovania penidla na zvýšenie účinnosti hasenia.“ Pre porovnanie, vrtuľník Mi-8 môže reálne hasiť s približne 2200 litrami vody na jedno naplnenie.

Lesný požiar vo Veľkej Fatre

Spoločnosť UTair sa v roku 2007 významne podieľala napríklad na hasení lesného požiaru pri Ružomberku v lokalite Ľubochnianska dolina. Aj napriek tomu, že požiar vo Veľkej Fatre bol nepomerne menší, než požiar v Slovenskom raji a unikol pozornosti médií, bola rola spoločnosti UTair-Europe na hasení významná. Pri hasení tohoto požiaru nasadila spoločnosť vrtuľník Mi-171. „Tento typ vrtuľníka prevádzkuje na Slovensku len naša spoločnosť. I v tomto roku sme pripravení v prípade potreby nasadiť vrtuľník Mi-171 pri hasení lesných požiarov“, uvádza Ľubomír Kuvíček.
Hasiť lesné požiare vrtuľníkom sú na Slovensku schopné i ďalšie dve súkromné spoločnosti: Air Transport Europe a Techmont Helicopter Company. Obe na tieto práce využívajú helikoptéry Mi-8.

UTair-Europe

Spoločnosť UTair-Europe vlastní povolenie na vykonávanie leteckých prác v SR od roku 2006. Spoločnosť ponúka letecké práce s použitím novej výkonnejšej leteckej techniky, ktorou sú výkonnejšie verzie vrtuľníkov Mi-8AMT (Mi-171), s možnosťou prepravovať bremená a vykonávať stavebnú činnosť s technologickými celkami do hmotnosti až 4 000 kg a do výšok, ktoré v Slovenskej republike nemajú obmedzenia.

Komentáre k článku Hasenie požiarov vrtuľníkmi Mi-171 (2)

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥