Drobní investori vs. hedžové fondy: Udalosti okolo akcií GameStop a AMC

Bratislava, 2021.02.03 – Rozhovor s Filipom Kaczmarzykom, členom predstavenstva XTB a vedúcim obchodného oddelenia o tom, ako prebiehal pump and dump na akciách GameStop a AMC.

1. Mohli by ste stručne opísať nedávnu situáciu na akciovom trhu – čo sa stalo v USA s akciami GameStop alebo AMC? Akú úlohu v tomto procese hrala komunita fóra Reddit?

Je zrejmé, že musíme začať s komunitou Redditu, pretože je koreňom série udalostí, ktoré sa nedávno stali na trhoch. Stalo sa to, že členovia fóra rozhodli, že je čas ukázať veľkým hedžovým fondom a investičným bankám, že akciové trhy nie sú iba ich. Títo členovia tvrdia, že je neprijateľné, aby veľké banky shortovali akcie, a tak chceli, aby spoločnosti skrachovali. V pláne bolo vybrať akciu, na ktoré je záujem shortovať vysoký a celkový bchodovaný objem relatívne nízky, a pokúsiť sa zdvihnúť jej cenu tak, aby boli poškodení predajcovia short pozícií. Ak sú objemy nízke a objednávky na trhu slabé, je veľmi ľahké posunúť tento trh jedným alebo druhým smerom, najmä pre organizovanú skupinu investorov. Týmto kľúčom bol zvolený práve GME. GameStop prevádzkuje sieť herných obchodov po celej USA, takže sa všetci môžeme zhodnúť na tom, že s príchodom digitálnej éry by mohol byť čoskoro tam, kde je Kodak práve teraz. Minulý rok sa akcia obchodovala za 4 USD.
Medzitým vzrástla v určitom okamihu na viac ako 450 USD. Vďaka investorom z Redditu a mechanizmom short pozícií sa vytvoril tlak, ktorý popíšem neskôr. Začnime však krátkym vysvetlením samotného mechanizmu short pozície. Keď si investor myslí, že daná akcia bude klesať na cene, môže nájsť niekoho, od koho akcie zapožičia a predá. Samozrejmosťou je drobná provízia za toto zapožičanie. Keď potom cena akcie skutočne poklesne, kúpi ju späť za nižšiu cenu a vráti vlastníkovi. Jeho zisk je rozdiel medzi kúpnou a predajnou cenou mínus provízia z tejto pôžičky. Trik však spočíva v tom, že krátky predaj alebo takzvaný short selling nie je všeobecne prístupný pre všetkých. Spravidla sú to veľké inštitúcie, ako sú banky alebo fondy. Tieto inštitúcie nahlasujú regulačnému orgánu celkovú výšku vlastného imania, ktorú shortujú, a tieto údaje sú široko dostupné pre verejnosť.
Vráťme sa späť k fóru. Členovia tohto fóra začali nakupovať veľké množstvá GME, čo cenu zjavne zvýšilo vďaka nízkemu počtu objednávok na trhu. Predajcovia cenných papierov samozrejme zaznamenali na svojich krátkych pozíciách stratu. Musíme mať na pamäti, že ak máme krátku pozíciu, musíme nechať nejakú zábezpeku (zálohu, alebo margin) u svojho brokera, aby vedel, že sme schopní doručiť hotovosť v deň výplaty. Čím vyššia je cena GME, tým viac rezerv museli inštitúcie vkladať. Bohužiaľ, nie každý je schopný držať stratovú pozíciu donekonečna. Niektorí zo short predajcov sa rozhodli uzavrieť svoje pozície. A samozrejme, aby ste uzavreli krátku pozíciu, musíte si kúpiť akcie, čo samozrejme zvyšuje ich cenu a to je presne ten moment, na ktorý investori z Redditu čakali. Tento mechanizmus sa nazýva short squeeze. Zd§ sa, že fórum Reddit bolo vo veľkej miere iba veľkou iskrou a to, čo sa stalo neskôr, bol prirodzený trhový mechanizmus, ktorý inštitucionálni investori skutočne nezohľadnili.
Akonáhle tento vzorec fungoval pre GME, fórum samozrejme začalo vyberať ďalšie akcie a aktíva, takže sa tento problém preniesol aj na ďalšie trhy.

2. Zaznamenalo XTB zvýšenie počtu nových klientov z dôvodu tejto situácie? Mnoho brokerov zablkovalo možnosť registrácie reálnych účtov z dôvodu, aby chránil stabilitu svojich obchodných systémov.

Aby sme si dokázali predstaviť túto situáciu, pozrime sa na nasledujúce čísla. Počas jedného dňa sme mali 2500 objednávok v krátkom čase, ktoré boli umiestnené na GME či AMC pri otvorení amerického trhu. To nám ukazuje, o akom veľkom šialenstve hovoríme. Všetci chceli tieto akcie obchodovať. Navyše sme mali aj zákazníkov, ktorí si otvárali účty len kvôli daným akciám. Môžeme teda určite hovoriť o zvýšenom záujme. Podľa môjho názoru je ale dôležitejšie, ako sa nám podarilo zvládnuť obsluhu nových ale aj existujúcich klientov. Každým dňom dosahovali naše systémy nové maximá z pohľadu počtu používateľov online. Aby sme procesy zjednodušili, tak sme sa rozhodli okamžite upgradovať našu technickú infraštruktúru, aby sme zlepšili celkovú kapacitu systémov. Rád by som povedal, že sme týmto obdobím prešli bez väčších problémov a naši klienti mali neustály prístup ku svojim portfóliám. Na rozdiel od niektorých brokerov na trhu sme pokračovali v naberaní nových klientov a zabezpečovali sme stabilné obchodné podmienky pre existujúcich klientov. Sme schopní dokonale zvládnuť oveľa viac a čakáme na nových klientov s kompletnou ponukou. Naneštastie sa musím priznať, že vzhľadom na vysoký počet nových registrácií je čas potrebný na overenie všetkých údajov klienta v súčasnosti dlhší a môže trvať až 24 hodín.

3. V jednom okamihu mnoho brokerov zablokovalo možnosť investovania do uvedených akcií. Ako to vyzeralo v prípade XTB?

XTB pôsobí v prípade akcií a akciových CFD ako broker – agent. Spolupracujeme s rôznymi protistranami, aby sme zaručili realizáciu klientských pokynov priamo na trhu. Hlavným problémom na trhu bolo, že americkí brokeri zablokovali obchodovanie na týchto akciách. Dôvod bol veľmi jednoduchý a netreba tu hľadať žiadne skryté dôvody. Z dôvodu zvýšenej volatility a vysokých objemov museli clearingové domy navýšiť maržové požiadavky aby dokázali zabezpečiť párovanie a vysporiadanie objednávok. Pretože brokeri mali problémy so zložením väčšieho kolaterálu, museli obmedziť obchodovanie. To je pravdepodobne niečo, na čo nikto na fóre Reddit nemyslel aj napriek tomu, že to má dopad na celý tento plán.
XTB a jeho brokerom sa podarilo zostať na vrchole celej situácie. Nikdy sme žiadne obchodovanie neobmedzili. Došlo síce k miernym oneskoreniam, ktoré boli samozrejme výsledkom vyšších objemov na trhu a obmedzení amerických brokerov, ktorí obchody realizovali, avšak nakoniec sa podarilo dostať všetkým klientom do svojich portfólií požadované akcie.

4. Aký veľký bol záujem Vašich klientov o akcie GameStop a AMC?

Je jasné, že GME bola našou najobchodovanejšou akciou od 25. januára. Spolu s AMC tvorili viac ako 20 % zobchodovaného objemu z akcií. GME patrila len v januári medzi 3 najobľúbenejšie akcie v každej XTB pobočke. A nezabudnite, že väčšina obchodov sa realizovala hlavne počas posledného týždňa v mesiaci. Ako som už spomínal, mali sme nových klientov, ktorí sa pýtali na BANG (BB, AMC, NOK, GME), lebo si chceli otvoriť účet len kvôli týmto firmám.

5. Veľa brokerov, ktorí zablokovali možnosť investovania do týchto akcií, stratilo dôveru klientov. Čo si myslíte o tom, čo to môže znamenať pre nich a trh, na ktorom XTB pôsobí?

Brokeri sú samostatné podniky. Spoločnosti ako XTB sa odlišujú tým, ako zvládajú krízy a zložité situácie. Sme si plne vedomí, že v stávke sú peniaze. Klienti musia vedieť, že majú kedykoľvek úplný prístup k svojim prostriedkom. Okrem toho musia vedieť, že kedykoľvek sa naskytne príležitosť na trhu, vedia, že broker zrealizuje ich pokyny. Starostlivosť o zákazníkov a ich dôveru je hlavným cieľom všetkých brokerov. Strata dôvery je rýchla a trvá niekoľko minút. Jej spätné získanie však trvá oveľa dlhšie.

6. Čo myslíte, ako táto situácia ovplyvní v budúcnosti potenciálne nové nariadenia na Wall Street?

To je niečo, nad čím som v posledných dňoch premýšľal a ak mám byť úprimný, netuším, ktorou cestou to môže ísť. Môžeme s istotou povedať, že úrad SEC doteraz nič neurobil. Na druhej strane, je niečo, čo mohol urobiť?
Môžeme s istotou povedať, že existuje systematické riziko, nad ktorým do tejto chvíle nikto nerozmýšľal. Obchodovanie sa odkláňa od búrz viac smerom k tvorcom trhu a mimoburzovým obchodným centrám. To umožňuje inštitúciám ako Robin Hood ponúkať bezplatné obchodovanie s akciami. Na vyrovnanie obchodov s klientmi sa namiesto veľkých drahých bánk často používajú malé podkapitalizované inštitúcie, čo je ďalšia výhoda. Prinajmenšom však môžete dôverovať aspoň tomu, že tieto banky tam budú, ak trhy budú divoké.
Regulovanie internetu je zjavne nemožné. Čo je však možné regulovať, sú trhy, tvorcovia trhu a clearingové domy. Myslím si, že SEC prijme nové nariadenia týkajúce sa minimálnych požiadaviek na kapitalizáciu alebo kolaterál pre tieto spoločnosti. SEC nemôže zastaviť toto šialenstvo, ale môže zaručiť, že obchodovanie nabudúce nebude prerušené alebo že bude dopad na systém a infraštruktúru menší.

7. Celá situácia sa často prezentuje ako boj medzi Davidom (malí investori) a Goliášom (veľké hedžové fondy) a dokonca aj ako historická udalosť. Hovorí sa, že existuje možnosť opakovania tejto situácie na akciách iných spoločností alebo na striebre. Myslíte si, že sa takáto situácia sociálneho povstania mnohých malých investorov môže v budúcnosti opakovať?

Ako som povedal na začiatku. Všetko to fungovalo, pretože vybrané trhy mali vysoký záujem short obchodníkov a nízke objemy. To by nebolo možné pri akciách spoločnosti Apple alebo Bank of America. Aspoň tomu verím. Zároveň tiež neverím, že je to možné so striebrom alebo inou špičkovou komoditou. Trhová kapitalizácia týchto aktív je jednoducho príliš vysoká.
Vyžaduje sa tu oveľa vyšší počet investorov, ktorí sa zúčastňujú na takomto systéme. Fórum Reddit sa za posledných pár dní výrazne rozrástlo. Trik však spočíva v tom, že čím je skupina väčšia, tým je pre niekoho zložitejšie organizovať ju a koordinovať celý proces. Myslím, že to sa stalo v pondelok na Ripple. Zabudli sme tiež spomenúť, že nie každý profitoval na šialenstve GME. Akonáhle sa ošiaľ odvrátil od akcie, mohli sme vidieť klesajúcu špirálu v cene a s najväčšou pravdepodobnosťou sa za chvíľu akcia vráti späť na 4 USD. Čo tí investori, ktorí sa pripojili neskoro za 300 USD?