Do krajiny okrúhleho stola

Kto by nepoznal historku či legendu a kráľovi Artušovi a jeho okrúhlemu stolu? Snáď každý. Či už prostredníctvom rozprávok, povestí alebo filmov. Chcete vedieť, ako to s kráľom a jeho stolom bolo naozaj?
Celý príbeh sa, ako inak, odohráva na Britských ostrovoch známych ako Anglicko. Táto krajina je, veru, na históriu a udalosti naozaj bohatá. Prvými obyvateľmi boli výbojní Kelti, ktorí sem prichádzali okolo roku 700 pred naším letopočtom. Tých si však na prelome letopočtov podrobili Rimania, ktorí si tu založili provinciu, známu pod menom Británia. Práve odtiaľ pochádza aj dnešné pomenovanie krajiny. Ako iste z dejepisu vieme, Rimania veľmi radi vštepovali svoju kultúru, jazyk či vzdelanie barbarským kmeňom a budovali aj nové mestá. Napríklad založili i dnešné hlavné mesto Anglicka – Londýn. Samozrejme, Keltom sa toto podrobovanie si ich územia nepáčilo, a tak proti Rimanom bojovali. Zatiaľ čo juh Anglicka sa Rimanom podaril obsadiť takmer hneď, so severom mal veľké problémy. Preto dal cisár Hadrián postaviť kamenný múr, ktorý siahal od rieky Humber až po rieku Severn. Nadvláda Rimanov v dnešnom Anglicku trvala až do 5. storočia.
Praví Angličania
Bohatstvo a dobré prírodné podmienky na poľnohospodárstvo lákali mnohé kmene, ktoré tam postupne začali prichádzať a usídľovať sa. Patrili sem najmä Anglovia, Juti a Sasi. Samozrejme, boli to ľudia pochádzajúci z iných európskych krajín, najmä z oblasti Germánie a Škandinávie.
Toto obdobie je však pre nás i pre historikov zahalené rúškom tajomstva a začali vznikať rôzne legendy, nevynímajúc tie o kráľovi Artušovi, Kamelote a okrúhlom stole.
Ako to s kráľom Artušom naozaj bolo?
Postava kráľa Artuša je spájaná s reálnou osobou z histórie. Žil v dobe, kedy na ostrovy začalo prenikať kresťanstvo, a to okolo rokov 400 až 500. Presný dátum sa, však, asi nikdy nedozvieme. Legenda hovorí, že Artuš bol príbuzný anglického kráľa. Dobrý čarodej Merlin, proti ktorému stála zlá Morgana, ho dlho hľadal po krajine. Bol podľa neho totiž jediný, kto dokáže v krajine nastoliť pokoj a mier. Ako dôkaz, že je pravým kráľom Anglicka, vytiahol magický meč Excalibur zo skaly. Predtým sa to, samozrejme, pokúšalo urobiť veľa iných statných chlapov. Nebola v tom však sila, ale mágia. Tak ako si čarovná palička vybrala Harryho Pottera, tak si meč vybral Artuša. A tu sa začala história okrúhleho stola. Okrúhly stôl preto, že všetci, ktorí za ním sedeli, si boli rovní, pretože nikto nesedel za vrchom stola. Camelot, mesto, ktoré Artuš so svojimi rytiermi začal budovať, bolo mesto, v ktorom vládla spravodlivosť a zákon.