Návštevníci Dňa otvorených tokajských pivníc 2016 budú môcť prvýkrát ochutnať furmint vyrobený v tradičných nádobách kvevri. Pravekú technológiu výroby vína si tokajskí vinári Matúš Vdovjak a Marián Takáč priniesli priamo z Gruzínska.
Košice, 15. 8. 2016 – Už piatykrát sa otvoria brány tokajských gazdovských pivníc na Dni otvorených gazdovských pivníc 2016, ktorý sa koná 20. augusta vo Veľkej Tŕni. V areáli historických tufových vínnych pivníc sa predstaví 15 slovenských gazdovských vinárov na ochutnávkach butikových vín.
„Tohto roku budú môcť návštevníci prvýkrát ochutnať víno, ktoré sa pije v Gruzínsku už viac ako 8000 rokov. Matúš Vdovjak a Marián Takáč vyrobili víno tradičným spôsobom, ktorý sa dodnes používa v Gruzínsku. Len málokto vie, že Gruzínsko je skutočnou kolískou vína,“ hovorí Peter Drotár, zakladateľ portálu www.tokaj.guru.
„Kvevri a technológiu výroby vína sme s Mariánom Takáčom priviezli z Gruzínska. Amfory sa naplnia rozšliapaným hroznom a zakopú pod zem. Víno v kvevri sa vyrába bez použitia chemických či iných látok – v kvevri je len pomleté hrozno. V hroznovej šťave sú počas fermentačného zrenia prítomne hroznové šupky a jadierka. Týmto spôsobom sa vyrába víno v Gruzínsku už 8000 rokov,“ vysvetľuje Matúš Vdovjak z vinárskej spoločnosti Víno Vdovjak.
Prítomnosť šupiek a jadierok v hroznovej šťave zabezpečuje vysoký obsah polyfenolov. Polyfenoly bránia oxidácii a mikrobiálnej kontaminácii, čo vinárom dovoľuje obmedziť použitie síry na minimum, alebo ju vôbec nemusia použiť. Obaja tokajskí vinári kvevri nezakopali. Amfory stoja v stojanoch v gazdovských pivniciach 10 metrov pod zemou.
„Návštevníci otvorených tokajských pivníc si budú môcť tieto nádoby prezrieť a ochutnať víno z minuloročnej úrody. Na jeseň sme do kvevri dali najzdravšie a najkrajšie hrozná tokajskej odrody Furmint. Biele víno z kvevri má zlatú až sýto oranžovú farbu a budeme ho na degustáciách nalievať všetkým návštevníkom našich pivníc,“ dodáva Marián Takáč z Vinárstva u koňa.
Deň otvorených gazdovských pivníc 2016
Deň otvorených gazdovských pivníc sa koná od roku 2012 v areáli historických tufových vínnych pivníc vo Veľkej Tŕni. Tokajskí gazdovskí vinári sprístupnia svoje pivnice verejnosti. Na Dni otvorených tokajských pivníc môžu návštevníci ochutnať viac ako 50 vzoriek prírodných vín od 15 vinárov.
Historické tufové pivnice sú svetovým unikátom. Vstupenky je možné si kúpiť na akcii v deň podujatia za 15 EUR. Súčasťou vstupného je degustačný pohár, 15 degustačných žetónov, ale aj možnosť letu v kotvenom balóne. Viac informácií nájdete na stránke www.tokajskepivnice.sk.
Víno Vdovjak
Základnou filozofiou rodinného vinárstva Víno Vdovjak je, že kvalita a charakter vína sa tvorí vo vinohrade. Stará vinohradnícka pravda, na ktorú sa v globálnom svete vína čoraz častejšie zabúda. To, čo sa prehliadne vo vinohrade, to sa potom musí dodať v pivnici. Cieľom Matúša Vdovjaka, vinára z Vinárstva Vdovjak, je dať v pivniciach vínam len to najpotrebnejšie: pokoj a čas.
„Už pri zbere hrozna dbáme na to, aby sa hrozno nepučilo a do mlynko-odzrňovača sa dostalo len zdravé a dozreté hrozno. Lisovanie pneumatickým lisom je šetrné, rýchle a dôkladné. Fermentácia prebieha spontánne a jej trvanie je individuálne. Vyrábame čisté, priamočiare vína, ktoré v plnej miere odrážajú charakter ročníka a konkrétneho vinohradu. Sortiment tvoria vína z tokajských odrôd – Furmint, Lipovina, Muškát žltý a špeciálne vína vyrobené kupážovaním a sceľovaním týchto vín – Miriel,“ hovorí Matúš Vdovjak.
Vinárstvo u Koňa
Vinárstvo u Koňa reprezentuje Marián Takáč, človek plný entuziazmu a odhodlania starostlivo pracovať vo vinohrade. Za jeho pracovitosťou a oddanosťou vinohradom sa skrýva príbeh človeka obnovujúceho staré, časom zabudnuté vinohrady v obci Čerhov. Tieto vinohrady sú pokorou a zároveň pýchou vinára, akým je Marián Takáč. Vína majú jeho jedinečný rukopis. Od suchých vín z tokajských odrôd, cez kupáže podľa uváženia vinára, až po jedinečné vína z kolekcie Znovuzrodenie. Taktiež prírodne sladké víno Hrozienkáč si určite nájdu svojho priaznivca. Toto ponúka Vinárstvo u Koňa.
Tokaj.Guru
Tokaj.Guru, alebo www.tokaj.guru, je internetovým sprievodcom akciami a udalosťami v tokajskom vínnom regióne. Zakladateľom portálu je Peter Drotár, nadšenec a milovník tokajského regiónu. Tokaj.Guru rozvíja a zveľaďuje odkaz Máté Szepsi Laczka, maďarského kňaza pôsobiaceho v Erdőbénye a rodáka z Moldavy nad Bodvou, ktorý ako jeden z prvých opísal spôsob výroby tokajského putňového vína, ktorá sa používa dodnes.
Fotogaléria
Kontakt na organizátorov
Chcete sa zúčastniť tejto akcie alebo máte záujem o bližšie informácie?
OZ TOKAJSKÉ PIVNICE
Široká 119
076 82 Veľká Tŕňa
Web: www.tokajskepivnice.sk
Tel. : 0911 985 673
Vinári z odľahlého regiónu kacheti pripravujú podľa tejto receptúry staré, niekedy až dvadsaťročné vína. Podľa tradície ich ukladali do zeme po narodení detí a boli určené na ich svadobnú oslavu. Na dvadsaťročné kvevri dnes narazíte len výnimočne, ak však ochutnáte sedemročné, čaká vás mimoriadny zážitok. Viac v článku: http://cestovani.idnes.cz/gruzie-kolebka-vina-04z-/kolem-sveta.aspx?c=A120426_151342_igsvet_tom
Aký je historický význam používania kvevri v produkcii vína?
Kvevri sú tradičné hlinené nádoby používané v Gruzínsku na výrobu vína po tisíce rokov. Použitie týchto nádob je považované za jeden z najstarších spôsobov fermentácie vína na svete, čo dodáva produkovanému vínu špecifický charakter a historický význam.
Môže byť zavedenie tradičných gruzínskych metód výroby vína v slovenských vinohradoch vnímané ako ohrozenie autenticity tokajských vín?
Niektorí puristi môžu tvrdiť, že používanie gruzínskych metód by mohlo zmeniť charakteristické vlastnosti tokajských vín, čo by mohlo viesť k strate ich unikátnej identity. Na druhej strane, inovácie v metódach výroby môžu obohatiť ponuku a prilákať širšiu paletu milovníkov vína.